Toner Nedir? Ne İşe Yarar?

13 Eylül 2022
Toner Nedir? Ne İşe Yarar?

Ofisler başta olmak üzere yaşamın pek çok alanında kullanılan tonerler, meraklıları tarafından “toner nedir?" sorusu ile araştırılıyor. Toz formunda bulunan toner, lazer yazıcılar ile kullanılan bir maddedir. Bu madde, toz formunda bulunur. Bu özelliği ile kartuştan ayrışır çünkü; kartuşlar mürekkep formundadır. Tonerler, toz formunda toner kartuşunun içinde depolanır. Bu tozlar, ısı vasıtasıyla kağıt üzerine yapışır ve bu sayede baskı elde edilir. Kaliteli toner, aynı miktardaki toner tozuyla daha fazla sayıda çıktı almanıza olanak sağlar. Toner görevi böylelikle yerine getiriliyor. Bu ürün, 1932 yılında icat edilmiştir. İlk olarak faks makineleri ile birlikte kullanılan toner, artık fotokopi makineleri ve lazer yazıcılarda da işlev görüyor. Toner içeriği, toner tozundan meydana gelir. İçerikte 30’dan fazla kimyasal kullanılır. Bu kimyasallar, polimer madde olarak ifade edilebilir.

Toner Nasıl Doldurulur?

Toner nedir sorusunu yanıtladıktan sonra sıra tonerin nasıl doldurulduğuna geldi. Orijinal toner için bütçe ayırmak istemeyenler, kaliteli toner dolum imkanlarından faydalanmak istiyor. Toner görevi itibarıyla özellikle iş yaşamının olmazsa olmazları arasında bulunduğu için “Toner nasıl doldurulur?” sorusu da ön plana çıkan sorular arasında bulunuyor. Toner içeriği bakımından da önemli bileşenler içerdiği için kullanıcılar, dolum tonere yönelebiliyor. Toner dolumuna başlamadan önce yazıcının etrafını boşaltmanız gereklidir. Daha sonra yazıcının hem içini hem de etrafını temizlemelisiniz. Akabinde tonerin iki tarafında bulunan vidaları sökmeli, ardından ise tonerin üst bölümünde bulunan yayı sökmelisiniz. Söktüğünüz yayı karanlık ve kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz.

Tonerin altında yer alan plastik döndürme silindirini söktükten sonra aracın iki yanındaki metal parçaları kargaburnu ve benzeri bir araç ile sökebilirsiniz. Bu işlemden sonra tonerden iki parça kalır. Toz haznesi bulunan parçayı naif bir şekilde temizledikten sonra diğer parçanın manyetik silindir bölümünü döküp toner haznesini toner ile doldurabilirsiniz. Toner tozunu huni ile doldurmanız, tozların etrafa yayılmasını engelleyecektir. Dolum işleminden sonra söktüğünüz tüm parçaları sırası ile yerine takmalısınız.

Tonerin İçinde Ne Bulunur?

Toner içeriği 30’dan fazla bileşenden meydana gelir. Bu maddelerin içinde reçine, balmumu, demir oksit, plastik, pigment, polimer veya karbon vardır. Toner çözeltisinin bir arada olması için öğütülmüş kum kullanımı da mümkündür. Kâğıt sayfalarına etkili bir baskı yapılabilmesi için özellikle fotokopi makineleri için üretilen tonerlerde plastik de kullanılabilir. Toner, biz çözelti olduğu için topaklanabilir. Söz konusu topaklanmanın engellenmesi için toz formunda silis eklemesi de yapılabilir. Toner nedir diye soranların toner görevi ve toner içeriğini de iyi bilmesi gereklidir. Bu bilgiler, kaliteli toner arayışında olanlar için yol gösterici konumda olacaktır. Eğer renkli çıktılar almak istiyorsanız içinde pigment bulunan toner seçeneklerini tercih etmelisiniz. Tonerlerin çeşitli tonlara sahip olmasına yardımcı olan pigmentler, toner tozu bazının oluşumunda etkili olan bir elemandır.

Kartuş ve Toner Arasındaki Farklar

Toner nedir diye soranlar bazen bu soruyu kartuş için soruyor olabiliyor. Çünkü; toner ve kartuşlar birbirleri ile sıkça karıştırılıyor. Her iki ürünün de temelde mürekkep sağlayıcısı olması bu karışımın ana neden olarak görünüyor. Toner görevi itibarıyla kartuş ile aynı işlevi görüyor. İçerik bakımından da benzer olan bu ürünler, fiziki koşullar bakımından birbirinden ayrışıyor. Toner içeriği katı ve toz bir formdan oluşuyor. Kartuşlar ise sıvı bir mürekkep bazında yer alıyor. Kaliteli toner tozu ince taneciklerden oluşuyor. Her iki ürün, uyumlu oldukları yazıcılar ve çalışma metotları bir farklılaşıyor. Tonerler, lazer yazıcılarda, kartuşlar ise mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılıyor. Mürekkep püskürtmeli olan yazıcılarda, kartuşa ısı verilen sevinim rezidansı vardır. Söz konusu rezidans, baskı esnasında kartuş içindeki mürekkebin ısınmasına yardımcı olur. Bu mürekkep, damlacık formunda yayılır.

Toner Kurur Mu?

Toner nedir sorusunu soranlar aynı zamanda toner kurur mu sorusunun da yanıtını arıyor. 0,2 mikron büyüklüğünde olan toner tozlarının içinde en çok karbon elementi bulunur. Bu tozlar 6 saat boyunca havada kalabilir. Bu ürünleri uygun ortamda muhafaza ettiğinizde 2 yıllık raf ömrüne sahip olacağını bilmeniz gerekir. Nemsiz ve kuru ortamda muhafaza edeceğiniz toner tozları bu sayede kurumaz ve toner görevi tam olarak sağlanır. Toner içeriği bakımından sıvı olmadığı için kurumaz. Kaliteli toner tercih ederek bu ürünlerin raf ömrünü uzatabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.